Digitaal schoolbord

Het digitale schoolbord, een introductie

Wat is een digitaal schoolbord?

Het digitaal schoolbord vervangt het zwarte schoolbord in de klas en meer en meer ook het whiteboard op school en kantoor. Met een beamer worden beelden op het scherm geprojecteerd. Op het scherm kan nog steeds worden geschreven, alleen kan dat nu ook worden opgeslagen. Genoeg mogelijkheden en toepassingen voor in de klas!

 

 

Het digibord

Een digitaal schoolbord is een groot touchscreen dat gevoelig is voor aanrakingen en in verbinding staat met een beamer en een computer. De beamer projecteert het beeld van de computer op het scherm. Doordat het scherm gevoelig is voor aanrakingen, kan het met de hand worden bediend. Ook kan er op het scherm worden geschreven, in sommige gevallen wel met een speciale pen.

Doorgaans is op de computer ook speciale software geïnstalleerd, die het bord activeert en aanstuurt zodra de computer wordt opgestart. Meestal moet de eerste keer, en telkens als het bord of de beamer wordt verplaatst, het bord worden gekalibreerd. Via de software wordt elk contact met (of benadering van) het bord met stift of vinger omgezet in een muisklik of digitale markering.

Het grote verschil met een gewoon krijtbord is de mogelijkheid om alles wat je op een computerscherm kunt laten zien te projecteren op het digitale schoolbord. Dit betekent dat je in je lessen op een eenvoudige manier gebruik kunt maken van websites, software, filmpjes, muziekfragmenten, interactieve teksten, presentaties enz. Daarbij is het mogelijk om instructies die op het bord zijn gemaakt, op te slaan en later weer op te roepen.

Toepassingen

 

  • Presentatiemiddel, bijvoorbeeld met PowerPoint.
  • Bewaren van bordwerk voor herhaling of verdieping in een later stadium.
  • Vertoning en bewerking van beeldelementen zoals plaatjes, animaties, video, simulaties en modellen.
  • Vertoning van nieuwsberichten, weerbeelden, live rapportages enz.
  • Vertoning en bewerking van tabellen, grafieken, videoclips, foto’s, geluidsopnamen enz.
  • Bewerking van werkbladen en spreadsheets.
  • Toegang tot realistisch materiaal online.
  • Brainstormsessies, conceptualisering van ideeën e.d.

 

[bron: http://www.kenniswiki.nl/Digitaal_schoolbord]